Premium theme’s: voor & nadelen van premium themes

Premium theme’s: voor & nadelen van premium themes
datum-geschreven 28 apr 2015

Premium themes van Themeforrest, Elegant themes en veel andere grote theme developers worden zeer veel gebruikt. De thema’s zijn mooi, veelzijdig en zien er professioneel uit.

Dat weten de programmeurs maar al te goed, maar de hackers helaas ook. Hackers weten dat de theme’s miljoenen keren zijn gedownload en gebruikt worden over de hele wereld. Om die reden richten hackers zich op die premium themes en schrijven ze scripts die de lekken (exploits) van de themes gebruiken om bestanden neer te zetten op de server.

Wat die bestanden doen kun je hier lezen. En hoe je die geplaatste bestanden kunt herkennen kun je hier lezen.

De premium theme’s hebben enkele grote nadelen als het gaat om de veiligheid van je website. Ze bevatten 2 tot 20x meer code dan eigenlijk nodig is.

Waarom Premium themes meer code bevatten dan nodig is

De premium themes zijn ervoor gebouwd om flexibel te zijn, ze bieden daarom mogelijkheden om content op diverse manieren te tonen. Al deze functionaliteiten worden voor-geprogrammeerd.
In plaats van 3 templates voor de home, sub en single pages hebben ze er 8 + sitebuilders en nog een aantal bestanden die de templates aansturen als je binnen die vorm nog wilt schuiven met de content, of een slider, of functies zoals social media etc.

Ook al gebruik je deze functies niet, ze staan wel op de server en zijn voor hackers te benaderen en wanneer je website niet goed beveiligd is, kunnen ze bestanden zelfs uitvoeren waardoor ze veel macht hebben.

Verkeerd gebruik van Premium themes

Mits juist gebruikt is een premium theme een “goedkope” oplossing voor het ontwikkelen van een website. Echter zie ik vaak de fout dat deze flexibele thema’s niet correct gebruikt worden en “voor het gemak” grafische aanpassingen buiten de mogelijkheden van het thema om in de code gezet worden. (hardcoding)

Wat je dan krijgt is dat je de theme niet kunt updaten! Aangezien een update nieuwe bestanden bevat en je dus grafische veranderingen krijgt. Vooral wanneer een programmeur de code erin heeft geschreven (wellicht ook door gebrek aan kennis van premium themes en alle mogelijkheden) kun je als website eigenaar geen update doen zonder alle aanpassingen van de vorige keer weer door te laten voeren in de nieuwe.

Vaak worden premium themes daarom niet ge-update en bevatten ze lekken.

Een premium theme “gratis” downloaden

Het “gratis” downloaden van een premium theme die eigenlijk betaald moet worden, is de grootste fout die je kunt maken!

De personen die deze betaalde theme’s erop zetten, plaatsen GRATIS een stukje extra code in de theme.

Die code publiceert informatie waarmee ze de theme terug kunnen vinden in Google, ze laten dan een query los op je website en hebben daardoor toegang tot je server, de website, je WordPress admin.

Kortom zoals ik in een vorig artikel schreef: goedkoop is duurkoop, hacken is gratis.

Het juiste gebruik van een premium theme

Voor het gebruiken van een premium theme moet je jezelf inlezen in de mogelijkheden, daarna kijk je rustig even door alle menu’s die het thema in je admin heeft gezet en bekijk je de mogelijkheden zodat je een invulling kunt geven aan je website.

Bij de meeste premium theme’s zijn er voor-geprogrammeerde mogelijkheden voor het invullen en kiezen van de volgende zaken:

  • Je logo
  • De sliders (middels een build-in-slider of revolution slider)
  • De kleuren van het thema
  • De intro teksten, landingspagina teksten, de author teksten
  • De favicon (het kleine bookmark icoontje)
  • Lettertype keuzemogelijkheden
  • Formulieren
  • en meer..

En de thema’s bieden dan ook nog mogelijkheden voor in-content shortcodes, tabs en jquery oplossingen en meer.

Kortom, als je zo’n thema hebt gekocht kun je ontzettend veel, en is het geen goed plan om dingen “even gemakkelijk” te hardcoden in het thema zelf.

Wanneer je alle instellingen in het admin panel en WordPress zelf hebt gedaan, kun je, nadat je een backup hebt gemaakt, je thema updaten wanneer er een nieuwe versie uit is.
Diverse thema’s bieden hiervoor ge-automatiseerde updates, en andere moet je handmatig via de ftp doen.

Tip voor programmeur/vormgevers

Elegant themes geeft je voor 1 vast bedrag toegang tot alle themes. Ze hebben nog enkele plugins zoals extra shortcodes die je kunt downloaden en ze hebben thema’s in diverse categoriën.

 

Meer WordPress:

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Justin

Hier en daar lees ik dat het verstandig is om van een theme een child theme te maken. Is dat om te voorkomen dat een update dingen verandert in je theme?

trackback

[…] dat iedereen met een beetje lezen een WordPress online kon zetten, er een aantal plugins en een thema voor kon downloaden en klaar was met de site en het onderhoud zijn […]